4 Mayıs 2013 Cumartesi

Farklılık (Erol Erbirer, 4 Mayıs 2013)


Farklılık

Aykırı farklılık genel olarak kabul gören ölçütlerin dışında olan her şeydir. Aykırılık, yenilik, olağan dışılıktır.

Doğada hiçbir canlı birebir  diğerinin aynısı değildir. Doğa tam anlamıyla farlılıklar bütünüdür. Farklılıklardan uzak, tek düze bir hayat herhalde çekilmez olurdu.

General Elektriğin efsanevi genel müdürü Jack Welch yaptığı bir mülakatta şöyle söylüyor; Ne zaman astlarımdan ilk duyduğumda beni çileden çıkaran, masadan kaldırabilecek kadar hiddetlendiren farklı ve aykırı bir fikir gelse, uygulamaya koyduğumda şirketimize çok önemli katma değerler yaşatabildiğine şahit oldum. Benim tek yaptığım dilimi sıkıp sonuna kadar dinlemekti.

Burada önemli olan olay biz kavramını ben’in önüne çıkarabilmek, bütünü değerli kılacak sinerjiyi yaratabilmekti. Batı ekonomik gelişimini ve buluşlarını iki şeye borçludur ;

1) Girişimcilik
2) Krizler

Gerçi bu buluşlar insanı daha bencil, daha tembel hale getirsede girişimci ruhun yeniden uyanması için krizler adeta “katalizör” işlevi görmektedir. Ekonomik krizler toplumu silkeleyip kendine getirmektedir. Patentler krizlerde artma gösterir. 109 yılda 14 büyük kriz olmuştur. Bu ekonomik krizlere karşı şaşırtıcı buluşlar :

1) 1830 Dikiş makinası buluşu,
2) 1837 New York’ta bir alışveriş merkezine ilk asansörün takılması,
3) 1873 Alexander Grahambell’in telefonu buluşu,
4) 1890 Daimler 4 tekerlekli ve benzinle çalışan otomobilin yapılışı,
5) 1900 Markoni radyo alıcısını ticari hale getirilmesi,
6) 1920 ilk mikrofonun çoğaltılıp ticari hale getirilmesi,
7) 1929 Alexander Fleming’in penisilini buluşu.

Kısaca krizler tarihi aynı zamanda buluşların ve girişimciliğin tarihidir. Farklı ve aykırı düşünceler Kriz dönemlerinde sorunlara meydan okumakla gelişmiştir.

Derleyen
Erol Erbirer (4 Mayıs 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder