Matematiğin Nobel’i olarak bilinen Abel Ödülü, 350 yıldır çözülmeyi bekleyen Fermat’ın Son Teoremi’ni çözen Andrew Wiles’ın oldu.
ngiliz matematikçi Andrew Wiles, 1637 yılında Fransız matematikçi Pierre de Fermat tarafından ortaya atılan teoremi (Fermat'nın Son Teoremi) 350 yıl sonra çözmeyi başardı. Bu başarı, Wiles’a matematiğin Nobel’i olarak tanımlanan Abel Ödülü’nü getirdi. Matematikçi, Abel’in yanı sıra ayrıca 700 bin dolarlık para ödülünün de sahibi oldu.
Teoreme ilk kez çocukluk yıllarında kütüphanedeyken denk geldiğini söyleyen Wiles, geri kalan hayatını neredeyse bu teoremi çözmekle harcadı. Teoremi gördüğü ilk günden beri etkisinde kaldığını söyleyen Wiles, buna sebep olarak ise aslında küçük bir çocuğun bile bu teorimi kolayca anlayabilmesini gösterdi.
Peki neydi bu yıllardır çözülemeyen Fermat’ın teoremi? Eğer daha önce bu problemi görmediyseniz aklınızda muhtemelen sayfalarca süren bir soru oluşmuştur ama durum hiç sandığınız gibi değil. Teorem şu şekilde: “n ikiden büyük bir tamsayı ve x, y, z pozitif tam sayılar olmak üzere xn+yn=zndenkleminin herhangi bir çözümü yoktur.”
Wiles, aslında denklemi 1993 yılında çözdüğünü sanarak Princeton Üniversitesi’nde verdiği bir ders sırasında açıklamıştı. Fakat aradan geçen birkaç aydan sonra çözüm sırasında bazı hatalar tespit edilmiş ve Wiles’ın çözümünün yanlış olduğuna kanaat getirilmişti.
İlk etapta bir hayal kırıklığı yaşamış olsa da çalışmalarına kaldığı yerden devam eden Wiles, sonunda aradan geçen 23 yılın ardından teoremin çözümünü bulmayı başardı. Başarısının birçok genç matematikçiye ilham kaynağı olacağını belirten Wiles, "Fermat'nın denklemi, küçüklüğümden beri en büyük tutkumdu. Problemi çözdükten sonra tamamlandığımı hissediyorum" dedi.
http://www.webtekno.com/bilim-haberleri/andrew-wiles-fermat-in-son-teoremi-h15440.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder