20 Aralık 2017 Çarşamba

Veri Madenciliğinin Kavramsal Özündeki Anlama Dair Kısa Bir Deneme (Mustafa Özcan, 20 Aralık 2017)


Veri Madenciliğinin Kavramsal Özündeki Anlama Dair Kısa Bir Deneme.

Veri madenciliğinin (*) pratik tarafı ile bir bağlam içinde olmayarak kısaca soyut bir özü olarak belirteceğim şeylerin başında bu konunun 20. yüzyıl son çeyreğinde bilgisayarlaşma ile ortaya çıkan yüksek yoğunluklu bilgi, daha doğru bir terimle veri çığlaşmasına karşı alınmak istenen önlemler talebinin zorlasından doğmuş olmasıdır.
İnsanoğlu artık maalesef bu denli yüksek yoğunluklu veri yığınları ile baş edemeyeceğini anlayınca maddi konfora giden yoldaki ilksel aşama olan madencilikten ismen esinlenerek yüzeydeki “açık işletmecilik” yerine derinlikli “kuyu tipi işletmecilik” şeklindeki yaklaşımından mecazen esinlenmiştir. Böylece yüzeydekiler yerine daha derinlerdeki verilere ulaşarak karmaşık bilgi yığınları bağlamındaki sorunlara bazı geçerli çözümler bulmayı arzu etmiştir.
Şimdilerde bu yaklaşım ile istenmeyen “gang” malzemeyi (gereksiz veriyi) de atarak işin özünü yakalamak amacı ile bilgi üretim sorunlarına çözüm getirebileceğini düşünülür olunmuştur. 
İşin tekniği bir yana, konunun arka plandaki görünüm bu olmalıdır. 
Buna göre insan anlayışı temelinden hareket ile ortaya konulmamış bu tür bilgisayar tekniğinin berimsel (kompütasyonel) kökenli büyük problemlere (problematiklere) çözüm bulma yaklaşımları sadece yaraya merhem sürmek olmaktadır! 
Esasen artık olması gereken, insan zihni bağlamında anlayış değişikliğinden kaynaklanan bir yaklaşımdan hareketle holistik ve kalıcı çözümler getirebilen bilgi yaratım yöntemlerin üretilebilmesidir!
Mustafa Özcan (20 Aralık 2017)
______________



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder