13 Haziran 2015 Cumartesi

Abiyogenez Kuramı İçin Yeni Keşifler (Mustafa Özcan, 13 Haziran 2015)


Abiyogenez Kuramı İçin Yeni Keşifler

Cansızdan canlıya geçiş kuramı olarak da adlandırılabilecek olan abiyogenez kuramında önemli gelişmelere yol açabilecek bir keşfin yapıldığı konusundaki Nature dergisi kaynaklı bilimsel haber Blimania sitesinin aşağıdaki adresinde (*) yayımlanmış bulunmaktadır.

455 milyon yıl uzakta halen yeni oluşmakta olan bir milyon yaşındaki bebek bir yıldızın gaz diskinde dünyadaki tüm okyanusları dolduracak miktarda etilen siyanür denilen organik molekülün var olduğu tespit edilmiştir.

Siyanür, karbon azot bağını temsil eden en basit molekül olarak diğer organik moleküllerin ve devamında da prebiyotik evrim için gereken ileri biyo-organik moleküllerin imleci olma mahiyeti ile Siyanür Hipotezi adıyla abiyo-genez kuramları içinde (**) önemli bir yer tutmaktadır. Etil siyanürün disk gazında mebzul miktarda bulunmuş olması abiyogenez için ortaya atılmış olan pek çok hipotezin doğruluğunun yoklanması konusunda önemli bir gösterge olacaktır diye düşünüyorum.

Güneş sistemimizde Kuiper Kuşağında, kuyruklu yıldızlar ve asteroidlerde halen tespiti yapılmış olan bu ve benzeri organik moleküllerin bulunuşunun nedeni ise bunların Güneş sisteminin doğum yıllarında, gezegenlerin henüz oluşmakta olduğu zamanlardan beri değişmeden kalmış olmasındandır.

Bu kapsamda düşünülen hipoteze göre Dünya'da ilk ilkel yaşamı başlatanın kuyruklu yıldızlardan gelen su ve organik moleküller olduğudur. Gezegen oluşumunun ön gezegen evresinde biyo-organik moleküllerin imleci olan bu ve benzeri organik moleküllerin kuyruklu yıldızlardaki miktarının gezegenler arası boşluktaki miktarından daha fazla olduğunun tespiti ise, hipotezler içinde canlılığı başlatıcı aşama olarak bu gök cisimlerinin temel işlev gördüğü varsayımını giderekten güçlendirmektedir.

Darwinyan evrimin tamamlayıcısı olarak görülen abiyo-genez kuramının yakın bir gelecekte mozaik hipotezler topluluğu görünümünden çıkarak elle tutulur kapsayıcı ve entegre olan yani holistik bir kurama doğru evirilmekte olduğu konusundaki inancımın bu son keşifle birlikte giderekten daha da gerçek olmaya doğru ilerlediğini de bu vesile ile belirtmek isterim.

Mustafa Özcan (13 Haziran 2015)
__________________





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder