24 Nisan 2013 Çarşamba

Perry's Model of Intellectual Development

Perry's Model of Intellectual Development*

William Perry, educator and administrator at Harvard University (1946-1998) became interested in student intellectual development through his encounters with students as a faculty member and student advisor.  Perry had, "a fateful curiosity about the ways in which so many of [his] students succeeded in not learning that which [he] was teaching them so well." (Felder, 2005).
So he began to collect data from student essays and interviews in order to understand the intellectual progress of students through time. After many years of interaction, reflection, and study, he designed a nine-step model of intellectual development that describes the steps students move through as they progress
from simplistic black and white thinking to more complex and integrated thoughts and actions. He published his findings in Forms of Ethical and Intellectual Development in the College Years (1970). In it, he also discusses ways that faculty can identify stages and implement interventions that help students move along the continuum.
There are four broad categories, within which the nine stages lie:
  • Dualism
  • Multiplicity
  • Relativism
  • Commitment with Relativism
Read more about the stages HERE
Perry found that most entering college freshmen were at the Dualistic level. In this stage, students:
  • exhibiting black/white thinking which relies on authority figures to provide right answers
  • perceive their intellectual job as to memorize and repeat the correct answer which was given by the authority figure (author, professor, etc.)
  • dislike active or cooperative learning. They are looking for facts and figures, and aren't comfortable with abstract concepts.
He also found that most graduating seniors only progressed to the next broad category, Multiplicity. In this level, students:
  • are more able to accept questions with gray answers, although there is still a belief that all answers will eventually be known.
  • are also starting to use supporting evidence (outside that provided by the professor) to support their arguments or assertions.
  • still are very tolerant of their own pre-conceived notions and are unwilling to challenge them or be inclined to look at other points of view.
A few students reach Relativism stages by graduation. In this stage, students:
  • understand that knowledge and values depend on context and individual perspectives
  • use evidence to reach and support conclusions in habitual and internalized ways
  • begin to see the need for commitment to a course of action even with gray areas – based on critical evaluation and not external authority
Only rarely do students reach the upper levels of dev elopement: Commitment with Relativism, characterized by individuals who can:
  • make commitments based on personal values
  • evaluate the consequences and implications of these commitments
  • attempt to resolve conflicts and acknowledge that these may never fully be resolved
  • come to terms with struggle (getting comfortable with the questions)
Perry recommended employing the following strategies to help students move through the levels:
  • Provide appropriate balance of challenge and support, occasionally posing problems/questions 1-2 levels above student’s current level
  • Assign open-ended real world problems
  • Have students work in small groups – automatically exposes them to multiplicity of ideas
  • Model the type of thinking being sought
  • Provide supportive feedback, with respect for students at all levels of development
Harvard was strictly male as Perry did his research, so his findings are one-sided in that regard. Baxter-Magolda continued the work to include gender-related patterns (see reference below for more information).
Baxter-Magolda, M.B. (1992). Knowing and reasoning in college: Gender-related patterns in students intellectual development. Jossey-Bass.
Felder, R.M., & Brent, R. (2005). Understanding student differences. Journal of Engineering Education, 94(1), 57-72.
Perry, William G., Jr. (1970). Forms of Intellectual and Ethical Development in the
College Years. New York: Holt, Rinehart, & Winston.
_______________
*(http://www.personal.psu.edu/scs15/Reading/development.html ‘den alınmıştır. Ancak orada alıntılandığı belirtilen kaynak ile ilgili ibare ise şöyledir:
( 07/17/2006). Critical literacy. Retrieved July 23, 2007, from About English - Critical Literacy Web site: http://wwwfp.education.tas.gov.au/english/critlit.htm

20 Nisan 2013 Cumartesi

Duyuru: Toryum Ender Topraklar Platformu Bloğu

Sera etkisiz, sürdürülebilir, temiz ve barışçıl olduğundan "yeşil" olarak anılan toryum enerjisi hakkında yurtiçi bilinçlenmeyi sağlayarak, üretim düzeninin on yıl içinde kazanılması vizyonu yönünde çaba sarfetmeyi kendine şiar edinmiş olan Toryum Ender Topraklar Platformu blog sayfası açılmış olup linki aşağıdadır. Konu ile ilgilenenlerin ziyareti ve üye olmalarını beklemekteyiz.

http://toryumendertopraklarplatformu.blogspot.com/


8 Nisan 2013 Pazartesi

Nükleer Teknolojide Enerji Amplifikatörü ve Ergimiş Tuz Uygulaması (Çetin Ertek, Mustafa Özcan / 8 Nisan 2013)

Nükleer Teknolojide Enerji Amplifikatörü ve Ergimiş Tuz Uygulaması

Enerji amplifikatörü (EA), zayıf nükleer kuvvetin taşıyıcısı W ve Z bozonlarının keşfine yapmış olduğu katkıdan dolayı Hollandalı Simon van der Meer ile birlikte 1984 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmış olan İtalyan bilim adamı Carlo Rubbia tarafından CERN Direktörlüğü yaptığı sırada geliştirilmiş yenilikçi bir sistemdir.
Önceleri bu adla ifade edilmesine rağmen sonraları “Accelerator Driven System” (ADS), (yani hızlandırıcı ile sürme (gütme veya yönetme) dizgesi anlamındadır) diye anılmıştır. Hatta artık şimdilerde farklı bir yaklaşımı içeren bir kavram olması nedeni ile bulucusuna atfen Alman fizikçilerince Rubbiatron olarak da anılmaya başlanmıştır. Amacı rektörlerinin kritik altı  işletimini sağlamak için uranyum, plütonyum ve toryumu yakıt girdilerini mutlak kontrollü olarak yakmaktadır.
Bu şekilde tehlike yaratan ‘ergime’ diye nitelenen acil durum olgusunun önüne tamamen geçme olanağı doğmuştur.
Nükleer teknolojide V. kuşak diye anılan gelişme aşamasının da temel bileşeni olarak belirlenmiş olan düzeneğin geliştirilmesi çalışmaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yapılmaktadır. Çalışmalar Ankara Üniversitesi öncülüğünde kurulmuş olan 12 üniversitenin katıldığı bir konsorsiyum olan Türkiye Hızlandırıcı Merkezi tarafından yürütülüyor.
V. kuşak reaktörlerin yakıtı, düzenekten gelen 1000 MeV’a kadar hızlandırılmış olan protonlarca yaratılan çekirdeksel tepkime ile çalışır hale getirilir. İşlem sırasında protonlar, ayni zamanda ısı taşıyıcısı olarak soğutma sıvısı görevini gören metalık kurşun hedefine çarptırılır. Buradan kılçıklanma ile oluşan nötronların toryum çekirdeği ile etkileşime girmesi sonucu başlayan nükleer reaksiyon zinciri döngüsünden istenilen termik enerji elde edilir.
Bu tür ticari santrallerin yıkıcı şiddette depremlere karşı dayanması için gereken tüm tedbirler alınmış olarak tasarımının yapılması esastır. Ayrıca eski tip reaktörler ile karşılaştırıldığında yapısı göreceli olarak çok daha basittir. Basitlik temel olarak sistemin birincil devresinde soğutma çevrimini sağlamak için mekanik donanımın bulunmamasından kaynaklanır. Yani soğutmada, yatırımı ve işletilmesi maliyetli olan mekanik pompalı sistem yerine pompasız  doğal cazibe ile çalışan konveksiyon akımlarından yararlanılır. Sistemin basınçsız olması düşük maliyetin yanı sıra arıza ve tehlikeleri de ortadan kaldıran başka bir avantaj da sağlamaktadır. 
Öte yandan ayrı bir nükleer kategori olan toryumla çalışan ergimiş tuz tipi reaktörler üzerine Hindistan ve Çin’de son derece hummalı çalışmalar yürütülmektedir. Bu iki ülke toryum yakıtlı güç santrallerini, 5-10 yıl gibi bu konu için kısa denilebilecek bir sürede ticari düzeyde faaliyete geçirmek için ciddi bir yarış içindedir. Böylece toryum kaynaklı nükleer enerji elde edilmesi, eskilerden beri bilinmekle birlikte, bugün için artık iklimsel ısınmayı engelleyici can simidi niteliğinde bir yenilik olarak nükleer enerjinin Rönesans’ını oluşturacak küresel bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. IV. Kuşak Toryum yakıtlı teknolojinin, Three Mile Island, Çernobil veya Fukuşima gibi ergime yapmış ikinci kuşak santral tipleri ile karşılaştırıldığında nükleer enerji kaynaklı olmanın dışında başka bir benzerliği yoktur. Çünkü söz konusu teknolojik gelişme ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliğin yanı sıra güvenli yoldan nükleer enerji kazanılmasına olanak sağlamaktadır.
Kısaca olağan üstü bir yeniliktir; çünkü patlamaz, ondan bu yolla hiç nükleer bomba yapılmamıştır, yapılması da neredeyse imkânsız gibidir. Çevre dostudur çünkü toryumun nükleer reaksiyon döngüsü 300-400 yıl içinde tümüyle tamamlandığından ortamda radyasyondan hiçbir iz kalmaz; yani söz konusu süre sonunda hiçbir nükleer karakterde atık bırakmaz. İlaveten şimdiye dek oluşmuş radyoaktif atıkları kendi içinde yakarak zararsız hale getirme özelliğine de sahiptir.  
Öte yandan az yakıt kullanması da santralin küçük hacimli tasarımına el vermektedir. EA ile çalıştırılan yüksek güç reaktörleri için gereken yıllık toryum miktarı ortalaması bir ton bile değildir. Elde edilen enerjinin maliyeti de düşük olup sadece 1-2 $/GJul’dür. Bu değer, petrol ve doğal gaz bazlı kaynaklar için 4-5 $/ GJul, kömür içinse 3-4 $/GJul’dür.
Özetle belirtmek gerekirse; bu verilere göre enerji maliyeti kömüre göre 4’e birdir; başka bir kaynağın verilerine göre ise biraz daha yüksek olmakla birlikte gene de yarıyarıyadır. Böylece toryum enerjisi hem sera etkisiz hem de en düşük maliyetli olma özelliği ile 21. Yy’da elektrik üretimi için temel girdi olmaya baş adaydır.

Çetin Ertek,  Mustafa Özcan (8 Nisan 2013)



1 Nisan 2013 Pazartesi

Symmetry and the Beautiful Universe

Symmetry and the Beautiful Universe
Leon M. Lederman & Christopher T. Hill

(Yukarıda adı ve yazarları belirtilmiş olan bu kitap bakışım ile fizik yasaları arasındaki matematiksel özdeşliğin ışığında doğa yasalarını anlatmaktadır. Bakışım (simetri) özünde geometri kökenli bir kavram olup iki veya daha çok şey arasındaki konum, biçim, yönelim ve ölçünün uygunluğunu anlatan örüntüsel karakterdeki bir matematik terimidir. Bu bakımdan doğanın örüntülerinin ilkeler çerçevesindeki teorik (matematiksel) anlatımı olan fizik yasaların birer bakışım şeklinde ifade edilebilir olduğu ilk kez büyük bayan Matematikçi Noether tarafından gündeme getirerek açıklanmıştır. A. Einstein’nin de rölativite yasalarını formüle ederken kullandığı bu açıklama o günden bu yana fizik yasalarının teorik cenapta matematiksel bakışımlar olarak ifade edilmesine neden olmuştur. İşte kitap bu gerçeğin ışığında evrenin güzelliklerini simetri ile anlatmayı denemektedir. Aşağıdaki metin kitabın tanıtımını yapan kısa bir alıntıdır. )

When scientists peer through a telescope at the distant stars in outer space or use a particle-accelerator to analyse the smallest components of matter, they discover that the same laws of physics govern the whole universe at all times and all places.
Physicists call the eternal, ubiquitous constancy of the laws of physics symmetry.
Symmetry is the basic underlying principle that defines the laws of nature and hence controls the universe. This all-important insight is one of the great conceptual breakthroughs in modern physics and is the basis of contemporary efforts to discover a grand unified theory to explain all the laws of physics.
Nobel Laureate Leon M Lederman and physicist Christopher T Hill explain the supremely elegant concept of symmetry and all its profound ramifications to life on Earth and the universe at large in this eloquent, accessible popular science book. They not only clearly describe concepts normally reserved only for physicists and mathematicians, but they also instil an appreciation for the profound beauty of the universe's inherent design.
Central to the story of symmetry is an obscure, unpretentious, but extremely gifted German mathematician named Emmy Noether. Though still little known to the world, she impressed no less a scientist than Albert Einstein, who praised her 'penetrating mathematical thinking'.
In some of her earliest work she proved that the law of the conservation of energy was connected to the idea of symmetry and thus laid the mathematical groundwork for what may be the most important concept of modern physics.
Lederman and Hill reveal concepts about the universe, based on Noether's work, that are largely unknown to the public and have wide-reaching implications in connection with the Big Bang, Einstein's theory of relativity, quantum mechanics, and many other areas of physics. Through ingenious analogies and illustrations, they bring these astounding notions to life. This book will open your eyes to a universe you never knew existed.